Om Mig

 

Jermo Grundström

Jag är en teaterregissör baserad i Helsingfors men kommer ursprungligen från Sverige. Min bakgrund inom teater började på scen där jag har arbetat professionellt i över tio år på stadsteatrar, även med fria grupper över hela Skandinavien. Detta har gett mig en stor kunskap och erfarenhet av det maskineri scenkonst innefattar, med erfarenhet från stora scener såväl som mer intima rum.

.

2015 tog jag magisterexamen som  teaterregissör från East 15 Acting School vid University of Essex i London. Jag arbetade följande år som ledare för den Svenska Studentteatern i Helsingfors. Efter det har jag jobbat aktivit som regissör och lärare med workshops med såväl elever som professionella och företag.  Under de senaste sex åren har jag haft det stora nöjet att arbeta som konstnärlig ledare för Finska Musikteater Ensemblen som jag även är medgrundare till.

Jag uppskattar att arbeta och skapa inom olika gernrer och utrycksformer. I mitt arbeter har jag haft tur nog att få jobba med allt från drama till musikteater med kända titlar som Jonathan Larson's rock musical RENT (i Lahtis), August Strindbergs Starkare (i London) och Jason Robert Brown The Last Five Years (på Finland's turné) men även med nyskrivet material och divising .

När jag var sju år tog min pappa tog mig till teatern för första gången. Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag kämpade med dyslexi som liten, men plötsligt fanns teatern där. Det blev denna magiska plats där jag kunde uppleva text på ett helt nytt sätt. Det blev min största passion. Texten var inte längre bara ord på paper. Orden var levande tack vare de aktörer som andades liv i dessa ord. Detta är något jag fortfarande strävar efter när jag jobbar: Att ge liv till ord och uttryck.

Jag tror att teater är vad du gör den till och en möjlighet skapas inom pjäsens väggar . Mitt skapande är alltid mest focuserat på texten och gruppen som utgångspunkt. Genom att i en undersökande process hitta vårat sätt att förmedla och berätta. 

 

När jag arbetar med workshops såväl som produktioner fokuserar jag på grupp och förståelse. Förstå materialet i samband med vilka vi är och vad vi vill kommunicera. Varje ny utmaning är ett äventyr som vi gör tillsammans. Jag tror fast på att teaterns magi skapas i gruppen.

Mitt arbete är också i hög grad inspirerad av fysisk teater teknik som ett verktyg för uttryck. Jag har en lång bakgrund inom dans och fysiskt uttryck och jag ser som kroppen ett av våra största verktyg för att kommunicera med publiken. Jag älskar att arbeta med nya människor med olika synsätt och bakgrund. Kommunikation uppstår från upplevelser. Ur dom kan vi hitta vad vi vill förmedla.

Mitt motto är: Scenen är en möjlighet.

  • Facebook Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now